Dobra burgerownia – co to znaczy?
Burgery to pyszne i sycące danie, które w większych miastach znajdziemy na co drugiej ulicy. Jednak odkrycie miejsca, w którym zjemy idealnego burgera wbrew pozorom wcale nie jest łatwe. Choć to danie składa się z kilku prostych składników, ich dobór i świeżość ma kluczowe znaczenie dla smaku. Na co jeszcze warto zwracać uwagę?
1. Najwyższej jakości mięso i wyraziste akcenty
Minęły już czasy, kiedy nie zwracano uwagi na rodzaj mięsa, z którego zrobiony jest burger. W czasach, gdy burger z wagyu staje się standardowym daniem w pubie, chcemy, aby nasze mięso było soczyste, delikatne i aromatyczne. Oznacza, że dobre burgerownie muszą zadbać o wybór idealnego produktu. Mięso pochodzące od lokalnego dostawcy, starannie wyselekcjonowane, oferuje np. Restauracja Zdrowa Krowa.
Solidna porcja musztardy, hojna ilość pikli, nieco sosu na bazie piwa Żywiec Porter… A może wszystko razem? Dobrze wyważony burger nie może się obyć bez wyraźnych smaków. Jednak tutaj jest mnóstwo miejsca na eksperymenty. Buraki, czerwona kapusta, awokado – możliwości są nieograniczone. Ważne, by sosy były tworzone na miejscu.
3. Porcja chrupania i rozpływający się ser
Stara, dobra sałata lodowa doskonale spełnia swoje zadanie, zwłaszcza w przypadku tradycyjnego burgera wołowego. Jeśli jednak chcemy trochę pokombinować, do wyboru mamy wiele chrupiących kombinacji warzywnych, które pasują do różnych gatunków mięsa. Surówka z czerwonej kapusty, marynowany burak, rukola, ogórek…
Wielu smakoszy-tradycjonalistów jest zdania, że burger bez sera to jak szarlotka bez lodów. Aby doświadczyć nowych smakowych doznań, warto czasem zamienić cheddara na ser kozi albo dorzucić gorgonzolę. Są one stworzone specjalnie po to, aby rozpłynąć się na wierzchu Twojego ulubionego burgera. Do tego parę krążków pomidora, kilka chrupiących pikli i otrzymujemy niepowtarzalny smak.
5. Odrobina żaru z grilla i doskonałe pieczywo
Grillowanie wydobywa z burgera całą głębię smaku. A jako naród miłośników grillowania, popełnialibyśmy niemal zbrodnię przeciwko burgerom, gdybyśmy nie dali im szansy na bliski kontakt z żarem podczas przyrządzania.
Jeżeli perfekcyjnie grillowany kotlet został uzupełniony odpowiednią kombinacją składników, najgorszą rzeczą, jaką można zrobić, jest umieszczenie go w kiepskiej bułce, która będzie rozpadać się w dłoniach. Dlatego w dobrych burgerowniach starannie wybiera się to, czym „opakowuje” się burgera. Jeśli stawiasz na tradycję, dobrej jakości bułka będzie na tyle wytrzymała, aby utrzymać burgera. Wypiekanie ich na miejscu lub w pobliskiej piekarni jest gwarancją świeżości i smaku.
Więcej informacji: Hamburgery Gliwice