Jakie noże są niezbędne w masarni?

noże kuchenne

Masarnia to miejsce, które wymaga zastosowania profesjonalnych noży. Narzędzia te pozwalają rzetelnie i dokładnie wykonywać powierzone zadania w bezpieczny sposób. Żeby wyroby masarskie prezentowały się estetycznie, należy zadbać właśnie o odpowiednio ostry, wyprofilowany nóż. Za pomocą tych akcesoriów można skórować mięso, usuwać kości, ścięgna czy po prostu pociąć je na drobniejsze kawałki. Jaki nóż wybrać do masarni, aby zapewnić sprawną pracę?

Jakie profesjonalne noże kuchenne wybrać do masarni?

Wysokiej jakości profesjonalne noże kuchenne to narzędzie, które jest absolutnym must-have w profesjonalnym zakładzie. Specjalne akcesoria dostępne są m.in. w Hurtowni dla Przemysłu Mięsnego i Spożywczego Centrum Higieny. Wyróżniają się doskonałym wykonaniem ze starannie wyselekcjonowanych materiałów, które wyróżniają się wytrzymałością oraz odpornością na uszkodzenia mechaniczne. Tego typu produkty idealnie trzymają się dłoni dzięki antypoślizgowej powłoce pokrywającej rękojeść. Nóż masarski do skórowania oraz tasaki czy inne modele można również bardzo łatwo utrzymać w czystości. Wszystko za sprawą jednolitej, pozbawionej wgłębień czy prześwitów budowie. Taka konstrukcja sprawia, że na nożach masarskich nie gromadzą się żadne zanieczyszczenia czy drobnoustroje. 

Jakie zalety mają profesjonalne noże kuchenne?

Profesjonalne noże kuchenne do masarni to niezastąpiony element w trakcie wykonywania różnego typu prac związanych z porcjowaniem czy rozbieraniem mięsa. Oferowane w hurtowni Centrum Higieny noże masarskie wyróżniają się niezwykłą trwałością i możliwością wielokrotnego ostrzenia. Nóż masarski posiada rękojeść wykonaną z mocnych materiałów, które zapobiegają wyślizgiwaniu się narzędzia z dłoni podczas pracy. Każdy nóż masarski ma ostrze wykonane z wysokiej jakości stali nierdzewnej i bez problemu może być myty w zmywarce. W ofercie dostępnych jest kilka rodzajów wielkości takich noży – zaczynając od niewielkiej długości 11,5 cm, po średnie 17,5 cm, aż do 25 cm. Dzięki temu każdy zakład i użytkownik może wybrać egzemplarz, który będzie dopasowany do indywidualnych potrzeb. 

Czym wyróżniają się tasaki kuchenne?

Jednym z podstawowych noży masarskich są tasaki kuchenne, które sprawdzają się doskonale do porcjowania mięsa. Specjalna budowa i wysoce ostre zakończenie sprawia, że tasak daje możliwość wygodnego dzielenia mięsa z kością, a także pozwala przenosić pokrojone produkty. Tasaki kuchenne to alternatywa dla tradycyjnego noża, który nie poradzi sobie z całymi, dużymi kawałkami mięsa. Akcesoria tego typu mają ostrze z wysokogatunkowej stali nierdzewnej, które jest ostre niczym brzytwa. Polietylenowa rączka zapewnia z kolei pewny chwyt podczas obróbki wołowiny, wieprzowiny czy drobiu. Dzięki niskiej wadze tasak kuchenny jest w pełni bezpieczny i komfortowy nawet przy intensywnym, codziennym zastosowaniu. Równocześnie stanowi praktyczny element wyposażenia, który usprawnia funkcjonowanie przedsiębiorstwa, zapewniając maksymalnie szybkie i wygodne rozbieranie mięsa.