Dlaczego spójny wygląd obsługi lokalu gastronomicznego jest ważny?

lokal gastronomiczny

Przygotowywanie i serwowanie potraw to bez wątpienia najważniejsze zadanie lokalu gastronomicznego. Na jego renomę wpływ ma jednak nie tylko ich smak. Równie ważna jest panująca we wnętrzu atmosfera, aranżacja lokalu, a przede wszystkim jego obsługa. Dowiedz się, dlaczego spójny i schludny wygląd pracowników restauracji czy kawiarni ma kluczowe znaczenie w odbiorze restauracji przez gości.

Najważniejsze jest pierwsze wrażenie!

Odwiedzając lokal gastronomiczny, goście pragną zostać obsłużeni w sposób kulturalny i możliwie jak najszybszy. Zwracają uwagę na czystość, ogólny wystrój pomieszczenia, a także na wygląd pracujących w nim osób. Bardzo często odbiór wizyty determinowany jest przez tzw. pierwsze wrażenie. Oznacza to, że im szybciej wchodzącym do lokalu gościem zainteresuje się (w odpowiedni sposób) pracownik obsługi tym lepiej. Wystarczy zaledwie kilka sekund, by stworzyć w głowie obraz swojego rozmówcy, a co za tym idzie – całego lokalu gastronomicznego.Ważne jest zatem, by witająca gości osoba cechowała się wysoką kulturą osobistą, pogodą ducha, a także nienaganną prezencją. Pracownicy lokalu gastronomicznego to najlepsza wizytówka lokalu.  

Prezencja i ubiór obsługi lokalu gastronomicznego

Spójny i jednolity ubiór osób pracujących w restauracjach, barach czy kawiarniach ma bardzo duży wpływ na jego odbiór przez gości. Odzież kelnerska powinna być zawsze czysta, schludna, a także idealnie dopasowana do klimatu panującego we wnętrzu pomieszczenia. Nie powinna odsłaniać nagiego ciała czy elementów bielizny. Odpowiedni rozmiar i wysokiej jakości materiał z pewnością pozwolą nie tylko na nienaganną prezencję, ale i komfort pracy. Na pełny strój obsługi gastronomicznej składają się:

  • koszula bądź bluzka – najpopularniejszym i najbardziej uniwersalnym kolorem jest biel; obecnie oraz więcej lokali gastronomicznych decyduje się jednak na bardziej wyraziste barwy, które korespondują z motywami użytymi w aranżacji wnętrza,
  • spodnie lub spódnica – wygodne i wykonane z wysokiej jakości materiału nie powinny krępować ruchów i nawet po wielokrotnym praniu stale nienagannie się prezentować; najczęstszym wyborem są spodnie w kolorze czarnym,
  • zapaska – pełni zarówno funkcję ozdobną, jak i praktyczną – często posiada kieszonkę, w której mieszczą się podstawowe akcesoria kelnera niezbędne w pracy; alternatywą dla zapaski może być fartuszek,
  • kamizelka,
  • marynarka bądź żakiet,
  • elementy dodatkowe – apaszki, muszki, szelki czy też krawaty,
  • buty.

Dlaczego ubiór jest ważny?

Ubiór obsługi lokalu gastronomicznego świadczy o renomie restauracji, a także jakości świadczonych przez nią usług. Spójny i wyróżniający się ubiór pozwala na łatwą i szybką identyfikację pośród gości, a także stanowi najlepszą wizytówkę lokalu. Jednakowe stroje kelnerów, które korespondują z wystrojem wnętrza i jego charakterem, pozwalają zachować harmonię, a także tworzą stworzyć klimat wyróżniający się na tle konkurencji.Doskonałym rozwiązaniem jest estetyczne umieszczenie na stroju obsługi lokalu gastronomicznego logo restauracji, baru czy kawiarni.

Odzież kelnerska powinna być wykonana z wysokiej jakości materiałów, a także być idealnie dopasowana do sylwetki kelnera. Najlepiej korzystać z renomowanych producentów, którzy doskonale znają potrzeby osób pracujących w gastronomii. Jednym z nich jest TEDMAR, oferujący również personalizację odzieży.