Tort makowy z kremem czekoladowym

Tort makowy z kremem czekoladowym

Przygotowanie tortu makowo-czekoladowego wymaga poświęcenia nieco większej ilości czasu, ale deser ten jest zdecydowanie tego wart. Ciasto to ma głęboki, kakaowy aromat, z którym świetnie komponuje się wyrazisty posmak maku. Tym, czym urzeknie Cię ten wypiek, jest też jego tekstura – gładki krem, jest idealnym tłem dla małych, makowych ziarenek. Ponadto tort makowy z kremem czekoladowym prezentuje się wręcz imponująco!

Jakich składników potrzebujesz do przygotowania makowego tortu z kremem czekoladowym?

Biszkopt przygotujesz z:

  • 200 g maku,
  • 200 g cukru pudru,
  • 5 jajek,
  • 5 łyżek miodu,
  • 3 łyżek bułki tartej.

Natomiast aby przygotować aksamitny mus czekoladowy, potrzebujesz:

  • 200 g serka mascarpone,
  •  2 tabliczek czekolady klasycznej gorzkiej 64% E.Wedel,
  • 200 ml śmietanki kremówki,
  • 10 g (łyżkę stołową) cukru pudru.

Abyś mógł upiec ten tort, dzień wcześniej sparz mak. Natomiast bezpośrednio przed przygotowywaniem ciasta, trzykrotnie go zmiel.

Przepis na tort z makiem z kremem czekoladowym

Przygotowanie tego deseru zacznij od przyrządzania kremu. W tym celu:

  • czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej,
  • śmietankę kremówkę ubij wraz z cukrem pudrem na sztywną pianę,
  • przestudzoną czekoladę przelej ostrożnie do ubitej śmietany – całość powoli wymieszaj,
  • do powstałej masy dodaj serek mascarpone i dokładnie połącz wszystkie składniki,
  • krem włóż do lodówki – schładzaj go aż do czasu, kiedy upieczesz ciasto.

Aby upiec tort:

  • ustaw piekarnik na temperaturę 180 °C (tryb góra-dół), a tortownicę o średnicy ok. 18 cm wyłóż papierem do pieczenia,
  • żółtka oddziel od białek,
  • w misce utrzyj na gładką masę cukier z żółtkami,
  • następnie wsyp do miski zmielony mak, bułkę tartą i wlej miód – dokładnie połącz te składniki, używając do tego miksera,
  • na końcu ubij sztywną pianę z białek i ostrożnie wmieszaj ją w powstałą wcześniej masę.

Ciasto przelej do tortownicy i piecz je ok. 45 minut. Po wyjęciu z pieca pozwól mu ostygnąć, a dopiero potem pokrój je na blaty i przełóż kremem. Makowe ciasto z musem czekoladowym schładzaj w lodówce minimum 2 godziny przed jego podaniem.